Web Mobil [ x ]

qrcode

KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PDTSB 

Klik disini


KALENDAR PDTSB


QR Code

KAJIAN SOAL SELIDIK PENGGUNAAN GARIS PANDUAN/ARAHAN PENTADBIRAN PDTSB

Klik disini

w3c
Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
jata selangor title
header line

30 Dis 2014 : Salah guna FB berleluasa

  • FacebookFacebook
< 1 / 1 >

SEKINCHAN – Golongan yang sering memuat naik gambar pada media sosial seperti Facebook diingatkan supaya lebih beretika supaya tidak menyebarkan gambar berunsur hasutan atau fitnah yang boleh menjejaskan keharmonian dan perpaduan rakyat negara ini.

Adun Sekinchan, Ng Suee Lim berkata, penyebaran gambar dengan tujuan menghasut tidak membawa sebarang faedah kepada rakyat.

Menurutnya, kepakaran dan teknologi pada hari ini sememangnya sukar dikawal, namun individu itu sendiri seharusnya bijak menapis segala maklumat supaya sensitiviti rakyat pelbagai kaum di negara ini terus dihormati.

“Gambar boleh membawa pelbagai maksud berdasarkan penglihatan seseorang itu. Kalau gambar dihantar itu boleh mencetuskan isu perkauman hal inilah seharusnya dibendung,” katanya pada Program Perasmian Pertandingan Persatuan Foto Cina Malaysia di Pantai Redang, di sini.

Suee Lim memuji usaha yang dilakukan Persatuan Foto Cina Malaysia mengadakan pertandingan jurufoto yang memberi fokus pemandangan persekitaran menarik untuk dilawati.

Beliau berkata, peranan jurufoto amat penting terutama dalam membantu mempromosi sesebuah kawasan pelancongan supaya  ia dapat dilawati pengunjung.

“Pada masa ini kita lihat ramai jurufoto ibarat seperti cendawan tumbuh lepas hujan. Ada dalam kalangan mereka yang menjadi jurufoto untuk jana pendapatan selain ada juga kongsi hobi.

“Dulu mungkin memiliki sebuah kamera memerlukan modal besar, tapi kecanggihan teknologi mereka boleh merakamkan apa jua peristiwa dan detik indah menerusi telefon bimbit,” katanya.


Kemaskini pada 2014-12-30 11:49:20 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

Pejabat Daerah dan Tanah Sabak Bernam, Kompleks Pejabat Daerah Sabak Bernam,
45300 Sungai Besar, Selangor. Tel:03-32241963 | Faks:03-32242178 | E-mel : sbernam[at]selangor[dot]gov[dot]my
Penafian : Pejabat Daerah Dan Tanah Sabak Bernam & Kerajaan Negeri Selangor adalah tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh
penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kandungan di dalam portal ini.
Paparan terbaik menggunakan : IE9 ke atas/ Firefox 11 ke atas/ Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.
::Hakcipta Terpelihara@2014 Pejabat Daerah Dan Tanah Sabak Bernam::   
Hari IniHari Ini231
Jumlah PelawatJumlah Pelawat393702
Visitor count : 393702 Tarikh Kemaskini: 14-07-2020