Web Mobil [ x ]

qrcode

KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PDTSB 

Klik disini


KALENDAR PDTSB


QR Code

KAJIAN SOAL SELIDIK PENGGUNAAN GARIS PANDUAN/ARAHAN PENTADBIRAN PDTSB

Klik disini

w3c
Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
jata selangor title
header line

16 Julai 2014 : Laungan takbir selamatkan nyawa

  • Md Ayub sedih melihat keretanya hangus dalam kebakaran kira-kira jam 1.30 pagi, semalam.Md Ayub sedih melihat keretanya hangus dalam kebakaran kira-kira jam 1.30 pagi, semalam.
< 1 / 1 >

TANJONG KARANG - Allahu akbar! Allahu akbar! Allahu akbar!

Laungan takbir tiga kali menyelamatkan nyawa seorang penduduk daripada menjadi mangsa kebakaran selepas rumah bapanya di Kampung Sungai Gulang-Gulang, di sini musnah kira-kira jam 1.30 pagi, semalam.

Penduduk, Mohd Ansor Md Ayub, 31, berkata, jeritan bapanya yang melaungkan takbir mengejutkan tidurnya yang ketika itu berada di beranda rumah dan tergamam melihat api marak di bahagian dinding.

“Saya tak terkata apa-apa bila tengok api marak dan tanpa fikir panjang terus mengambil air untuk padamkan api. Tapi lama-kelamaan, api makin besar dan sangat panas.

“Masa tu api dah menjulang ke atas kepala dan saya jadi takut, terus keluar selamatkan diri. Asap terlalu tebal sampaikan saya tak boleh bernafas,” katanya ketika menceritakan detik cemas kejadian menimpa keluarganya itu.

Sementara itu bapanya, Md Ayub Buyamin, 64, berkata, dirinya tak menyangka musibah buruk ini menimpa keluarganya di saat umat Islam sibuk berpuasa dan tak lama lagi akan menyambut Aidilfitri.

“Memang semuanya hangus, termasuklah barang persiapan raya. Musibah ini memang menguji emosi kami tapi kami reda kerana mungkin ada hikmah di sebalik semua ini.

“Memang tak berayalah kami tahun ni... mungkin kami tak merasa suasana nak beraya sebab semua dah musnah. Sekarang ni pun kami menumpang rumah emak buat sementara waktu,” katanya sebak melihat rumahnya.

Sebelum kejadian berlaku Md Ayub berkata, dia terhidu bau terbakar seperti getah ketika sedang leka menonton televisyen di ruang tamu sebelum ternampak kotak fius elektrik rumah terbakar dan dipenuhi kepulan asap.

“Bila tengok fius terbakar, pakcik terus bangun dan berlari ke dapur untuk ambil air. Tapi bila simbah, api makin marak. Air satu baldi pun tak cukup nak padamkan api.

“Pakcik lari semula ke dapur untuk ambil air tapi bila toleh ke ruang tamu, api makin besar dan membakar atap rumah. Masa tu asap memang tebal dan bahagian muka serta rambut terbakar sikit.

Pakcik tak ingat apa-apa dah,  melainkan ingat ALLAH. Pakcik terus laung takbir sekuat-kuatnya sebelumwatanya.

Sementara itu, Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor, Mohd Sani Harul mengesahkan kejadian itu dan memaklumkan pihaknya menerima maklumat kebakaran jam 1.45 pagi dan bergegas ke lokasi kejadian.

“Sebaik saja tiba di lokasi kira-kira jam 2 pagi, api sudah pun merebak dan memusnahkan 80 peratus rumah penduduk berkenaan bagaimanapun tiada kemalangan jiwa dilaporkan,” katanya.


Kemaskini pada 2014-07-16 15:09:08 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

Pejabat Daerah dan Tanah Sabak Bernam, Kompleks Pejabat Daerah Sabak Bernam,
45300 Sungai Besar, Selangor. Tel:03-32241963 | Faks:03-32242178 | E-mel : sbernam[at]selangor[dot]gov[dot]my
Penafian : Pejabat Daerah Dan Tanah Sabak Bernam & Kerajaan Negeri Selangor adalah tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh
penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kandungan di dalam portal ini.
Paparan terbaik menggunakan : IE9 ke atas/ Firefox 11 ke atas/ Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.
::Hakcipta Terpelihara@2014 Pejabat Daerah Dan Tanah Sabak Bernam::   
Hari IniHari Ini67
Jumlah PelawatJumlah Pelawat391072
Visitor count : 391072 Tarikh Kemaskini: 04-07-2020