Web Mobil [ x ]

qrcode

KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PDTSB 

Klik disini


KALENDAR PDTSB


QR Code

KAJIAN SOAL SELIDIK PENGGUNAAN GARIS PANDUAN/ARAHAN PENTADBIRAN PDTSB

Klik disini

w3c
Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T

14 Julai 2014 : Siasat sejadah berimej makhluk

  • Md Nasa (kanan) dan Dr Mohd Hisham menunjukkan lakaran gambar menyerupai makhluk pada sejadah
yang kebanyakannya digunakan di surau dan masjid.Md Nasa (kanan) dan Dr Mohd Hisham menunjukkan lakaran gambar menyerupai makhluk pada sejadah yang kebanyakannya digunakan di surau dan masjid.
< 1 / 1 >

SABAK BERNAM – Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) Daerah Sabak Bernam meminta Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) mengenal pasti sejadah yang mengandungi gambar makhluk yang terdapat di surau dan masjid, disimpan atau dibakar agar tidak digunakan jemaah.

Pengerusi Unit Penggunanya, Md Nasa Md Yatimi berkata, hasil pemerhatian Perkim di kebanyakan masjid dan surau di daerah itu mendapati terdapat pelbagai gambar makhluk menyerupai manusia, patung dan haiwan pada sejadah.

Menurutnya, Jais seharusnya mengeluarkan satu garis panduan kepada umat Islam bagi memastikan sejadah yang digunakan di surau dan masjid termasuk di setiap rumah tidak mengandungi unsur pemujaan terhadap makhluk lain selain ALLAH.

“Kita minta Jais memandang serius perkara ini kerana tidak mahu umat Islam terus menggunakan sejadah yang berunsur pemujaan yang boleh merosakkan akidah,” katanya.

Md Nasa berkata, umat Islam yang menggunakan sejadah setiap kali menunaikan solat di rumah juga perlu memastikan ia bebas daripada sebarang unsur yang tidak sepatutnya.

Pengarah Dakwah Perkim Daerah Sabak Bernam, Dr Mohd Hisham Surgi berkata, selain Jais, Kementerian Dalam Negeri (KDN) juga diminta supaya memastikan sejadah yang diimport dari negara luar tidak mengandungi unsur terbabit.

Menurutnya, kemasukan sejadah dari negara luar yang mengandungi gambar makhluk dipercayai berpunca daripada kilang pembuatannya milik bukan Islam.

“KDN perlu memandang serius berhubung perkara ini kerana kita tak mahu ada pihak luar cuba menggugat kesucian Islam dengan sewenang-wenangnya menjual barangan yang boleh mendatangkan perbuatan syirik.

“Apabila syirik berlaku, maka doa yang menjadi senjata mukmin tidak akan termakbul dan mereka (musuh Islam) dalam senyap telah melemahkan umat Islam secara halus,” katanya.

Selain itu katanya, sejadah yang mempunyai lakaran pelbagai corak juga menjejaskan kekhusyukan umat Islam ketika mengerjakan ibadah wajib itu.

“Perkim berharap supaya Jais dan KDN dapat memastikan sejadah yang digunakan di kebanyakan surau dan masjid serta dijual di pasaran tidak mengandungi unsur syirik yang boleh menjejaskan akidah umat Islam.

“Kita mencadangkan supaya semua surau dan masjid tidak menggunakan sejadah yang bercorak dan hanya menggunakan satu warna bagi memelihara kesucian sewaktu beribadah,” katanya kepada Sinar Harian.


Kemaskini pada 2014-07-14 11:36:42 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

Pejabat Daerah dan Tanah Sabak Bernam, Kompleks Pejabat Daerah Sabak Bernam,
45300 Sungai Besar, Selangor. Tel:03-32241963 | Faks:03-32242178 | E-mel : sbernam[at]selangor[dot]gov[dot]my
Penafian : Pejabat Daerah Dan Tanah Sabak Bernam & Kerajaan Negeri Selangor adalah tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh
penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kandungan di dalam portal ini.
Paparan terbaik menggunakan : IE9 ke atas/ Firefox 11 ke atas/ Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.
::Hakcipta Terpelihara@2014 Pejabat Daerah Dan Tanah Sabak Bernam::   
Hari IniHari Ini198
Jumlah PelawatJumlah Pelawat437320
Visitor count : 437320 Tarikh Kemaskini: 25-01-2021