Web Mobil [ x ]

qrcode
 

KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PDTSB 

Klik disini

KALENDAR PDTSB

KAJIAN SOAL SELIDIK PENGGUNAAN GARIS PANDUAN/ARAHAN PENTADBIRAN PDTSB
Klik Disini

w3c
Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
jata selangor title
header line

Berita 2 Dis 2013 : Selangor kekal prestasi cemerlang dalam kelembapan ekonomi global

PUTRAJAYA 2 DIS : Selangor berjaya mencatatkan prestasi ekonomi yang membanggakan walaupun negara Eropah dan Amerika Syarikat terus berdepam dengan kemelut kelembapan ekonomi global.

Kejayaan itu didorong dengan kemampun negeri itu menyediakan iklim pelaburan yang sihat, sekali gus mampu menarik minat pelabur domestik dan luar negara untuk melabur.

b-china conference marriot hotel 2Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. berkata Selangor masih kekal sebagai negeri yang memiliki jumlah projek pelaburan tertinggi di Malaysia, sehingga Jun lalu.

Abdul Khalid berkata, beliau berharap keadaan iklim ekonomi yang sihat itu mampu menarik minat pelabur dari China dan negara luar lain untuk melabur di negeri itu.

"Pada tahun 2012 dan 2013 , kami mencatatkan prestasi yang lebih kukuh daripada segi pelaburan domestik dan semula. Walaupun saya memahami iklim ekonomi global yang sukar, saya sangat berharap untuk menarik lebih banyak pelaburan asing.

"Laporan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) juga menunjukkan Selangor berjaya menarik 97 projek pelaburan, tertinggi di Malaysia, sehingga Jun lalu," katanya pada majlis Makan Malam Gala Persidangan Usahawan Malaysia-China 2013 di Hotel Marriot, di sini, malam tadi.

b-china conference marriot hotel 5Katanya, kerajaan negeri juga menunjukkan kesungguhan menarik pelabur asing dengan mengambil langkah mengadakan misi perdagangan ke beberapa negara yang mempunyai potensi besar untuk melabur di Selangor.

"Kami juga merancang untuk memperhebatkan misi perdagangan dan pelaburan luar negara seperti yang dibuktikan dalam lawatan ke Eropah, China, Jepun dan Korea sejak beberapa bulan lalu," katanya.

Abdul Khalid juga berharap pelabur dari China mengambil peluang untuk melabur di Selangor ketika menyentuh hubungan ekonomi dua hala Malaysia dan China yang terjalin, sejak 39 tahun lalu.


Kemaskini pada 2014-06-27 11:22:48 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

Pejabat Daerah dan Tanah Sabak Bernam, Kompleks Pejabat Daerah Sabak Bernam,
45300 Sungai Besar, Selangor. Tel:03-32241963 | Faks:03-32242178 | E-mel : sbernam[at]selangor[dot]gov[dot]my
Penafian : Pejabat Daerah Dan Tanah Sabak Bernam & Kerajaan Negeri Selangor adalah tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh
penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kandungan di dalam portal ini.
Paparan terbaik menggunakan : IE9 ke atas/ Firefox 11 ke atas/ Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.
::Hakcipta Terpelihara@2014 Pejabat Daerah Dan Tanah Sabak Bernam::   
Hari IniHari Ini66
Jumlah PelawatJumlah Pelawat363920
Visitor count : 363920 Tarikh Kemaskini: 19-01-2020