Web Mobil [ x ]

qrcode
 

KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PDTSB 

Klik disini

KALENDAR PDTSB

KAJIAN SOAL SELIDIK PENGGUNAAN GARIS PANDUAN/ARAHAN PENTADBIRAN PDTSB
Klik Disini

w3c
Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
jata selangor title
header line

Berita 15 Nov 2013 :Skim Tunas diterus dengan peruntukan RM3 juta

SHAH ALAM, 15 NOV : Skim Bantuan Tadika Selangor (Tunas) yang menawarkan bantuan yuran sebanyak RM50 sebulan kepada kanak-kanak yang layak akan diteruskan pelaksanaannya tahun depan dengan peruntukan sejumlah RM3 juta.

DSC_0560aExco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali, berkata orang ramai yang berminat untuk menyertai skim itu tahun depan digalakkan untuk mendaftar segera di mana-mana cawangan tadika di bawah Majlis Permuafakatan Tadika Selangor (MPTS).

Katanya, ia bagi memastikan bantuan itu dapat disalurkan dengan cepat bermula Januari 2014.

"Kita galakkan ibu bapa untuk segera mendaftarkan anak-anak mereka supaya bantuan itu boleh disalurkan dengan cepat ke mana-mana tadika yang berdaftar di bawah MPTS.

"Bantuan ini akan dapat meringankan bebanan ibu bapa berpendapatan rendah dalam memberikan pendidikan pra-sekolah kepada anak-anak mereka," katanya ketika merasmikan Majlis Penyampaian Cek Tunas di Foyer Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK), pagi tadi.

Antara tadika yang menerima skim itu adalah Taski Abim Al-Firdaus (Meru, Klang), Pasti An-Najwa (Sijangkang), Taska Perpaduan, Tadika Generasi Baru, Pra-sekolah Taman Medan dan Pra-sekolah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) di Kampung Jawa, Klang.

Halimah berkata, kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM1.52 juta bagi keseluruhan pelaksanaan skim itu untuk tahun 2013, dengan 3071 penerima dicatatkan.

"Kita harap akan lebih ramai yang berdaftar di bawah skim ini kerana kerajaan negeri ingin membantu setiap rakyatnya menerima pendidikan yang sempurna," katanya lagi.

Skim Tunas di bawah agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) yang diperkenalkan sejak tahun 2012 adalah bantuan yuran sebanyak RM 50 setiap bulan bagi anak daripada keluarga berpendapatan bawah RM 1,500 sebulan.

Bagi mereka yang layak dan memasukkan anak ke dalam tadika, bantuan itu dibayar terus kepada tadika yang berdaftar.

Pada 1 Mei lalu, kerajaan negeri bersetuju untuk melonggarkan syaratnya kepada keluarga berpendapatan bawah RM2,500 sebulan.


Kemaskini pada 2014-06-27 11:19:34 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

Pejabat Daerah dan Tanah Sabak Bernam, Kompleks Pejabat Daerah Sabak Bernam,
45300 Sungai Besar, Selangor. Tel:03-32241963 | Faks:03-32242178 | E-mel : sbernam[at]selangor[dot]gov[dot]my
Penafian : Pejabat Daerah Dan Tanah Sabak Bernam & Kerajaan Negeri Selangor adalah tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh
penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kandungan di dalam portal ini.
Paparan terbaik menggunakan : IE9 ke atas/ Firefox 11 ke atas/ Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.
::Hakcipta Terpelihara@2014 Pejabat Daerah Dan Tanah Sabak Bernam::   
Hari IniHari Ini56
Jumlah PelawatJumlah Pelawat363910
Visitor count : 363910 Tarikh Kemaskini: 19-01-2020