Web Mobil [ x ]

qrcode
 

KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PDTSB 

Klik disini

KALENDAR PDTSB

KAJIAN SOAL SELIDIK PENGGUNAAN GARIS PANDUAN/ARAHAN PENTADBIRAN PDTSB
Klik Disini

w3c
Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
jata selangor title
header line

Berita 4 Okt 2013 : Pertanian Urban mampu tingkat sosial ekonomi petani

SHAH ALAM 4 OKT : Pertanian Urban (UA) mampu meningkatkan sosial ekonomi golongan petani dan membangunkan sesuatu kawasan yang akan menjana keuntungan rakyat dan negeri.

Adun Sekinchan, Ng Suee Lim berkata, pelaksanaan UA akan memberikan kesan positif dalam memenuhi permintaan bahan keperluan makanan semasa yang semakin meningkat.

"Saya menyambut baik dan menyokong penuh hasrat Kerajaan Negeri untuk meneroka UA memandangkan pertanian adalah satu perniagaan yang dapat menjana ekonomi setempat.

"Sudah sampai masa satu pelan perancangan yang holistik dirangka bagi tujuan berkenaan. Dengan adanya perancangan ini, saya cukup yakin pendapatan golongan petani akan dapat dioptimakan ," katanya kepada TVSelangor.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengenai UA di Majlis Dialog Belanjawan 2014 di Subang Jaya pada 23 dan 24 September lalu.

Abdul Khalid menyatakan respon kepada urbanisasi pesat di Selangor dengan jangkaan 85 peratus kawasan di Selangor akan menjadi bandar menjelang 2020.

Sehubungan itu, Suee Lim berkata, pendedahan tentang skil dan teknologi pertanian yang lebih maju kepada petani harus diberi keutamaan supaya segala objektif yang dikenal pasti dapat mencapai sasaran.

Sebelum ini, Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Datuk Teng Chang Khim berkata, Kerajaan Negeri akan merangka konsep Pertanian Urban (UA) dalam siri mesyuarat melibatkan Menteri Besar, Pejabat-Pejabat Exco bertanggungjawab, Pihak-Pihak Berkuasa Tempatan, Pejabat Adun dan penduduk yang akan diadakan dalam masa terdekat.

Beliau berkata, mesyuarat itu nanti mahu mencari formula untuk menerap dan melaksanakan Pertanian Dalam Bandar secara holistik, berkesan dan cekap.

"Pertanian Urban ini satu konsep yang masih dalam perbincangan. Belum ada lagi rancangan yang konkrit untuk dimajukan.

"Oleh itu pihak saya dan Menteri Besar akan mengadakan perjumpaan dan perbincangan dengan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), Adun, Ahli Majlis dan juga penduduk di kawasan PBT berkaitan untuk mencari satu formula yang terbaik supaya apabila dilaksanakan ia akan berjalan dengan lancar," katanya.


Kemaskini pada 2014-06-27 11:13:28 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

Pejabat Daerah dan Tanah Sabak Bernam, Kompleks Pejabat Daerah Sabak Bernam,
45300 Sungai Besar, Selangor. Tel:03-32241963 | Faks:03-32242178 | E-mel : sbernam[at]selangor[dot]gov[dot]my
Penafian : Pejabat Daerah Dan Tanah Sabak Bernam & Kerajaan Negeri Selangor adalah tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh
penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kandungan di dalam portal ini.
Paparan terbaik menggunakan : IE9 ke atas/ Firefox 11 ke atas/ Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.
::Hakcipta Terpelihara@2014 Pejabat Daerah Dan Tanah Sabak Bernam::   
Hari IniHari Ini56
Jumlah PelawatJumlah Pelawat363910
Visitor count : 363910 Tarikh Kemaskini: 19-01-2020