Maklumbalas II Hubungi Kami || Soalan Lazim (FAQ) || Peta Laman || Kajian Kepuasan Pelanggan

Imbas QR Kod bagi
melayari Portal Rasmi
menggunakan mobil
 [ x ]

qr

Kami Ingin Mendengar Pendapat Anda...

klik untuk sertai kami >>


Kalender PDTKS

w3c logo
Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
 jata  jata2  new_title_6

selangorku 

Berita : Kaji semula pembangunan Paya Indah Wetland

Wartawan Utusan Online II 29 April 2017

 
       

KUALA SELANGOR - Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) hairan apabila Kerajaan Selangor boleh memulakan satu projek pembangunan di kawasan Paya Indah Wetlands.

 

Menterinya, Tan Sri Noh Omar berkata, ini kerana projek itu belum dibawa untuk dibincangkan dalam Mesyuarat Majlis Pembangunan Fizikal Negara.

 

Menurutnya, mesyuarat itu adalah satu jawatankuasa yang dipengerusi Perdana Menteri dan dianggotai semua menteri besar dan ketua menteri dan mesyuarat terakhir diadakan pada Rabu lalu.

 

"Saya sebagai urusetia tidak bawa perkara ini dalam mesyuarat pada 19 April itu kerana melihat terdapat 135 komen daripada pelbagai jabatan.
 
 

"Oleh itu, saya berpendapat pihak kerajaan negeri perlu untuk berbincang semula dengan urusetia dan jabatan teknikal yang mana ulasan itu menunjukkan projek tersebut sebelum dilaksanakan mesti dikaji dengan lebih teliti dan berhati-hati kerana melibatkan kesan lebih besar kepada ekosistem dan alam sekitar," katanya pada Majlis Anugerah Pelajar Cemerlang Parlimen Tanjong Karang  di Hotel De Palma Kuala Selangor, hari ini.

 

Noh yang juga Pengerusi Umno Selangor berkata, dahulu kawasan di sebelah Paya Indah Wetland itu diwartakan sebagai pertanian dan beberapa menteri besar sebelum ini menolak permohonan daripada syarikat untuk dijadikan pembangunan.

 

Namun, katanya, apabila satu syarikat baharu ambil alih dan bertukar menteri besar begitu mudah pula diberikan kelulusan menukar status tanah dan kerajaan negeri memberikan kebenaran luar biasa untuk projek ini dimulakan.

 

"Saya faham ini kuasa kerajaan negeri. Tapi apa-apa jua pembangunan besar ia hendaklah tidak menyusahkan rakyat serta bencana alam yang lain.

 

"Saya juga nak nyatakan kertas kerja mengenai Mesyuarat Majlis Pembangunan Fizikal Negara memang kita ada terima, tetapi apabila urusetia melihat terlampau banyak  komen yang perlu dijawab, maka kita minta kerajaan negeri kaji balik cadangan ini supaya projek ini tidak tinggalkan kesan kepada alam sekitar," katanya.

 

Semalam, akhbar ini melaporkan Pengerusi Gabungan NGO Malaysia, Datuk Seri Jamal Md Yunos mempersoalkan tindakan Kerajaan Selangor mendesak Jabatan Alam Sekitar (JAS) memberi kebenaran dan kelulusan bagi melaksanakan projek pembangunan di kawasan Paya Indah Wetlands.

 

Beliau mendakwa, pihaknya dimaklumkan penolakan itu dibuat oleh JAS sebelum ini namun dengan menggunakan kuasa kerajaan negeri, Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan exco telah mengarahkan JAS memberi kebenaran dan kelulusan.

 

                                     Kaji semula pembangunan Paya Indah Wetland

        

Kemaskini pada 2017-05-02 12:56:00 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

  footer

PEJABAT DAERAH / TANAH KUALA SELANGOR,

45000 Kuala Selangor

Telefon : 03-32891010 II Fax : 03-32892145 II E-mel : ksel[at]selangor.gov.my

:: HAK CIPTA TERPELIHARA © 2016 PEJABAT DAERAH/TANAH KUALA SELANGOR ::

Paparan terbaik menggunakan: IE9 ke atas/
Firefox 11 ke atas /Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.

Dasar Privasi & Dasar Keselamatan | Hak Cipta |

Mengenai Kami | Bantuan | W3C | Penafian

iso

Certified to ISO 9001: 2008


Certified to ISO 9001:2008