Maklumbalas II Hubungi Kami || Soalan Lazim (FAQ) || Peta Laman || Kajian Kepuasan Pelanggan

Imbas QR Kod bagi
melayari Portal Rasmi
menggunakan mobil
 [ x ]

qr

Kami Ingin Mendengar Pendapat Anda...

klik untuk sertai kami >>


Kalender PDTKS

w3c logo
Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
 jata  jata2  new_title_6

BERITA : Caj parkir Minta kaji semula kontrak

Wartawan Sinar Online II  11 JUN 2019

 
       

KUALA SELANGOR - Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS) diminta mengkaji semula kontrak perjanjian terhadap pelaksanaan caj parkir di daerah ini, susulan bantahan dibangkitkan penduduk termasuk wakil rakyat.

 

ADUN Bukit Melawati, Juwairiya Zulkifli menjelaskan, pihaknya turut mengadakan pertemuan bersama pengurusan tertinggi MDKS berhubung isu bantahan caj parkir terbabit. “Hasil pertemuan, Yang Dipertua MDKS juga bersetuju untuk berbincang dengan pihak kontraktor bagi mempertimbangkan perkara itu.

 

“Saya difahamkan, MDKS terikat dengan kontrak yang ditandatangani pada 26 April 1999 lalu berkaitan pelaksanaan caj bayaran parking di daerah ini."Ini kerana perjanjian selama 20 tahun ini sudah ditandatangani sebelum 2008 lagi,” katanya.

 

Beliau berkata demikian selepas perbincangan dengan Yang Dipertua MDKS, Rahilah Rahmat bersama Ahli Majlis MDKS dan Pegawai Khas Ahli Parlimen Kuala Selangor, Maskor Tumiran.

 

Juwairiya yang juga Ketua PKR Cabang Kuala Selangor berkata, hanya MDKS dan Majlis Daerah Sabak Bernam (MDSB) sahaja yang masih belum melaksanakannya lagi berbanding PBT lain di negeri ini.

 

"Difahamkan juga, semua PBT di Selangor turut menandatangani kontrak kutipan parkir selama 20 tahun. “Pihak MDKS juga ada menyebut bahawa tempoh dua bulan iaitu Jun sehingga Julai ini adalah untuk mendidik dan makluman kepada penduduk setempat terhadap pelaksanaan caj itu.

 

“Dalam tempoh itu, penduduk tidak akan dikenakan denda,” katanya kepada Sinar Harian, hari ini. Jelasnya lagi, dalam pertemuan itu turut membincangkan supaya pelaksanaan caj tempat letak kereta berbayar dapat dilanjutkan pada tarikh yang lebih sesuai.

 

“Selain itu, kami turut memohon MDKS supaya mengurangkan kadar caj dari 50 sen kepada 30 sen atau 40 sen sejam. “Dua perkara ini ditekankan supaya pihak berkuasa tempatan (PBT) dapat mempertimbangkan cadangan yang dikemukakan,” katanya.

 

Juwairiya juga tidak menafikan kebiasaannya perjanjian caj parkir antara PBT dan syarikat tidak meletakkan ‘klausa’ bagi mulakan kerja pada tarikh yang ditetapkan.

 

“Bagi saya, lebih baik cadangan ini dilaksanakan selepas MDKS mencapai taraf perbandaran dan pastinya rakyat faham terhadap keperluan kadar caj terbabit.

 

“Sebab itu, kena lihat semula kadar bagi pelaksanaan buat pertama kali bersesuaian dengan keupayaan penduduk setempat,” katanya.

 

Terdahulu, pengumuman pelaksanaan tempat letak kereta berbayar yang akan berkuat kuasa pada 1 Julai nanti dibantah penduduk termasuk Puncak Alam dan Saujana Utama.

 

Pengerusi Permuafakatan Persatuan Penduduk Puncak Alam (4PA), Mohd Hanif MD Sultan memohon supaya pelaksanaan caj parkir terbabit ditangguhkan.

 

Menurutnya, penduduk mahu pihak berkuasa tempatan (PBT) meneliti terlebih dahulu beberapa isu yang sebelum ini masih gagal diselesaikan.

 

“Sebelum ini penduduk sudah bangkitkan beberapa isu termasuk kualiti perkhidmatan pembersihan yang kurang memuaskan.

 

“Selain itu, kemudahan prasarana di Puncak Alam masih belum sempurna seperti tiada balai polis, balai bomba dan institusi perbankan. “Malah masih tiada pejabat agensi kerajaan dan agensi penyedia utiliti diwujudkan lagi,” katanya.

 

 


Kemaskini pada 2019-06-11 14:28:25 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

  footer

PEJABAT DAERAH / TANAH KUALA SELANGOR,

45000 Kuala Selangor

Telefon : 03-32891010 II Fax : 03-32892145 II E-mel : ksel@selangor.gov.my

:: HAK CIPTA TERPELIHARA © 2020 PEJABAT DAERAH/TANAH KUALA SELANGOR ::

Paparan terbaik menggunakan: IE9 ke atas/
Firefox 11 ke atas /Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.

Dasar Privasi & Dasar Keselamatan | Hak Cipta |

Mengenai Kami | Bantuan | W3C | Penafian

iso

Certified to ISO 9001: 2008


Certified to ISO 9001:2008