Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

LAPORAN KHAS: Perketat peraturan, elak pemaju kaut keuntungan salah

SHAH ALAM, 8 MEI: Pembentukan jawatankuasa khas untuk menyelesaikan masalah projek terbengkalai yang dipelopori Kerajaan Selangor dicontohi Kerajaan Persekutuan.

“Hasil inisiatif Kerajaan Negeri, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan mengikuti jejak kita menubuhkan jawatankuasa sama untuk selesaikan isu itu,” kata Adun Rawang, Gan Pei Nei.

Gan Pei NeiBeliau juga meminta Kerajaan Persekutuan mengetatkan peraturan supaya pemaju perumahan tidak mudah mengaut keuntungan melalui penipuan projek yang tidak wujud.

Katanya, projek terbengkalai ada di mana-mana termasuk di Rawan iaitu di Taman Perindustrian Hijau Rawang yang gagal disiapkan sejak 2008.

“Selepas buat desakan kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, projek melibatkan pangsapuri kos rendah itu siap dan diduduki pada 2012,” katanya.

Sementara itu, Adun BN berharap Kerajaan Selangor tadbiran Pakatan Rakyat mampu menyelesaikan masalah projek perumahan yang terbengkalai yang berlaku sebelum pengambilalihan kuasa berlaku.

Adun Permatang, Sulaiman Abdul Razak berkata, harapan itu tinggi kerana pembeli akan menanggung kerugian jika gagal mendudukinya.

Katanya, bebanan potongan gaji ditambah bayaran rumah sewa menjadikan keadaan lebih rumit bagi pembeli berpendapatan rendah dan sederhana.

sulaiman abdul razak

“Rumah yang dibeli mula dibayar dengan potongan gaji tetapi tidak dapat mendudukinya dan terpaksa menyewa kediaman lain.

“Harapan kita supaya Kerajaan Negeri mengatasi masalah ini,” katanya kepada Selangor Kini.

Di DUN Permatang, beliau berkata, ada satu projek rumah terbengkalai di Taman Sungai Yu Indah melibatkan hampir 300 unit.

“Struktur dan bumbung siap tetapi projek itu terhenti. Projek itu dalam bidang kuasa PNSB iaitu anak syarikat Kerajaan Negeri.

“Saya sudah bawa masalah itu setiap kali sidang dewan. Ada jawapan tetapi di lapangan tidak ada gerak kerja,” katanya.

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor/


Kemaskini pada 2015-05-18 10:28:10 daripada Administrator

  •  
  • Print