Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Bas percuma diperluas hingga Ampang Jaya, Selayang & Kajang

SHAH ALAM, 4 MEI : Perkhidmatan bas percuma untuk kemudahan rakyat ditumpukan di kawasan bandar sebagai usaha memperkasa pengangkutan awam di negeri itu.

Exco Pelaburan, Perindustrian IKS dan Perdagangan dan Pengangkutan, Datuk Teng Chang Khim, berkata kawasan penumpuan masa kini adalah di Shah Alam, Klang dan Subang Jaya.

bas komuniti

Katanya Kerajaan Negeri kini dalam proses rundingan untuk mendapatkan harga terbaik bagi pelaksanaan perkhidmatan itu.

“Petaling Jaya sudah mulakan perkhidmatan ini dengan baik begitu juga di Shah Alam tetapi kita perluaskan lagi.

“Tetapi disebabkan kekangan bajet, maka buat masa ini kita bercadang untuk perluaskan di Shah Alam dan mulakan servis di Klang dan Subang Jaya,” katanya kepada Selangor Kini.

Chang Khim berkata Kerajaan Negeri turut bercadang memperluaskan perkhidmatan bas percuma ini di Ampang Jaya, Selayang dan Kajang.

Katanya bagi merealisasikan hasrat ini, pihak berkuasa tempatan (PBT) perlu bersedia memperuntukkan sejumlah dana di samping mendapat tajaan daripada syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

“PBT perlu bantu dari segi dana supaya kita boleh mulakan program ini dengan cepat supaya rakyat dapat merasai kemudahan pengangkutan awam percuma.

” Kita juga mulakan kajian mengenai perkara ini untuk lihat segala aspek sebelum ia diperluaskan di kawasan lain,” katanya lagi.

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor/ 


Kemaskini pada 2015-05-05 11:08:04 daripada Administrator

  •  
  • Print