Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Program ‘Cintai Bahasa Kebangsaan’ tingkat kualiti pembelajaran anak pekerja ladang

SHAH ALAM, 3 MEI : Bagi memastikan kualiti pembelajaran anak pekerja ladang ditambah baik, Kerajaan Selangor mengambil inisiatif melaksanakan program Cintai Bahasa Kebangsaan.

Exco Kemiskinan, Kerajaan Prihatin dan Pekerja Ladang, V Ganabatirau, berkata ia bagi memastikan pengetahuan mereka terhadap Bahasa Melayu diperbaiki.

Katanya meskipun peruntukan tahunan untuk komuniti pekerja ladang agak kecil, namun beliau menganggap ia sebagai cabaran dalam memperjuangkan nasib mereka yang tercicir.

Ladang Sawit - Kangani

“Saya buat program ini supaya mereka dapat menambah ilmu dalam Bahasa Melayu dan penekanan diberikan kepada pelajar sekolah rendah.

“Sambutan diterima sangat baik dan di samping itu kita juga turut menjalankan kelas motivasi dan program keceriaan bersesuaian dengan mereka,” katanya kepada Selangor Kini.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai bantuan kepada pekerja ladang, Ganabatirau berkata mereka diberi bantuan dari aspek sosio-ekonomi.

Katanya kebanyakan daripada mereka terpaksa berhijrah dari ladang sukar untuk menyesuaikan diri dengan pembangunan sedia ada.

“Kebanyakan kawasan ladang sudah dimonopoli warga asing menyebabkan peladang terpaksa keluar.

“Mereka tiada pendidikan baik dan tidak dapat menyesuaikan diri dengan pembangunan sedia ada, jadi kita bantu dari segi sosio-ekonomi dengan memberi pekerjaan kepada mereka,” katanya yang juga Adun Kota Alam Shah.

Dalam Belanjawan 2015, Kerajaan Selangor memperuntukkan sejumlah RM500,000 kepada komuniti pekerja ladang.

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor/ 


Kemaskini pada 2015-05-05 11:06:16 daripada Administrator

  •  
  • Print