Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Selangor lulus RM1.9 juta setahun perkasa Pesuruhjaya Bangunan

AMPANG, 8 FEB: Kerajaan Selangor meluluskan peruntukan RM1.9 juta setahun bagi menstruktur semula Pesuruhjaya Bangunan (COB) di seluruh negeri itu.

Penstrukturan semula berkenaan melibatkan penambahan kakitangan yang mampu melicinkan lagi kerja memantau perjalanan Badan Pengurusan Bersama (JMB) dan Perbadanan Pengurusan (MC) pangsapuri di negeri itu.

iskandar 01Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Kehidupan Bandar, Datuk Iskandar Abd Samad berkata, perkara itu diluluskan dalam Mesyuarat Exco, pada 4 Februari lalu.

“Kita melihat COB ini perlu diperkukuhkan dengan menambah kakitangan. Kita luluskan contohnya di MPAJ ada sembilan kakitangan, kita tambah lagi lapan menjadikannya 17.

“Pertambahan yang banyak melibatkan PBT kelas satu iaitu mengandungi petak berstrata seperti MBPJ, MBSA dan MPK,” katanya ketika menghadiri program penerangan Majlis Perundingan Rakyat Pandan (MPRP) di Dewan Ahli Majlis Pandan Indah, di sini, semalam.

Iskandar berkata, antara isu yang sering timbul dalam kalangan penduduk bangunan berstrata termasuk isu penyelenggaraan.

iskandar-samad-pink-01Sementara itu, ketika mengulas penubuhan MPRP, Iskandar yang juga Adun Cempaka menjelaskan majlis itu ditubuhkan bagi membolehkan penduduk kawasan terbabit menyalurkan maklumat atau aduan kepada beliau.

“Sebelum ini, Adun hanya dibantu sama ada parti dan kerajaan. Oleh sebab itu, kita wujudkan satu lagi saluran untuk memudahkan rakyat menyalurkan aduan dan bekerjasama untuk selesaikan sesuatu isu.

“MPRP terbuka kepada semua. Sesiapa sahaja boleh mendaftar jadi ahli tak kira parti politik supaya wujud lebih banyak komunikasi antara saya dengan penduduk,” katanya.


Kemaskini pada 2015-02-10 11:35:53 daripada Administrator

  •  
  • Print