Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

Penarafan Bintang (Star Rating)

PENARAFAN BINTANG PEJABAT SUK SELANGOR

penarafan bintang sektor awam

star rating suk selangor
Pencapaian Penarafan Bintang Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor Tahun 2015

 
Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia atau dikenali sebagai Malaysian Administrative Modernisation and Management Planning Unit (MAMPU) telah menjalankan penilaian Audit Sistem "Star Rating" di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor sejak tahun 2011. Penilaian Audit ini bertujuan bagi penetapan Gred terhadap tahap prestasi organisasi Pejabat SUK Selangor bagi mengukur kecemerlangan organisasi berbanding agensi-agensi kerajaan yang lain khususnya ke arah meningkatkan sistem penyampaian perkhidmatan. 

Pengauditan selama dua hari dimulakan dengan sesi taklimat yang disampaikan oleh wakil pengurusan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri. Pemeriksaan dokumen pembuktian turut dilakukan oleh pegawai MAMPU sejurus selepas sesi taklimat selesai. 
 
panel star rating
Bergambar kenangan bersama panel penilai Star Rating lalu


Pengauditan merangkumi komponen pengurusan organisasi, pengurusan kewangan, pengurusan sumber manusia, pengurusan ICT, pengurusan rekod, pengurusan strategik dan pengurusan pelanggan. Tujuan utama pengauditan dilakukan adalah untuk mengukur pengurusan pencapaian di peringkat pentadbiran agar berada pada tahap yang cemerlang. Selain daripada itu, memberi pengiktirafan kepada agensi-agensi yang telah menunjukkan tahap tadbir urus yang terbaik serta sentiasa meningkatkan kualiti perkhidmatan yang unggul.

Di akhir pengauditan, para panel telah memberikan beberapa teguran penambahbaikan bagi memantapkan sistem penyampaian Pejabat SUK Selangor. Pegawai-pegawai telah mengambil maklum terhadap teguran-teguran yang diberikan dan seterusnya akan mengambil tindakan terhadap perkara tersebut.
Penilaian Penarafan Bintang MAMPU mendapati Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor telah melaksanakan pelbagai usaha untuk meningkatkan prestasinya sebagai agensi induk yang mengurus jentera pentadbiran di peringkat negeri. Pihak MAMPU percaya dengan komitmen dan usaha gigih secara konsisten, prestasi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor akan terus meningkat ke arah mencapai visi Selangor Negeri Idaman, Maju, Sejahtera Dan Berkebajikan.
 
Dengan adanya budaya kerja cemerlang di pelbagai peringkat, prestasi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor dapat dipertingkatkan untuk menggalas pelbagai tugas dalam agenda transformasi negara seterusnya menyumbang kepada peningkatan penyampaian perkhidmatan terhadap keseluruhan rakyat.
 
 
 

Kemaskini pada 2019-01-24 16:35:35 daripada Administrator

  •  
  • Print