Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

‘Workfare Information System’ bantu mangsa banjir

SHAH ALAM 12 DIS : Selangor akan memanfaatkan pembangunan sistem ‘Workfare Information System' bagi memudahkan usaha menyalurkan bantuan kepada mangsa banjir.

Exco Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita, Rodziah Ismail, berkata sistem itu juga membantu kerajaan negeri dan agensi terbabit untuk mengenalpasti mangsa banjir dengan lebih terperinci sebelum bantuan diturunkan.

rodziah pc green 20 jul 01"Berdasarkan pengalaman sebelum ini, proses mengumpul maklumat berkenaan mangsa banjir mengambil masa lebih sehari. Dengan adanya sistem ini, agensi terbabit boleh mengemas kini maklumat dalam satu pangkalan data dan butiran lengkap boleh diperoleh dalam kadar lebih cepat.

"Dengan maklumat yang terkumpul itu, ia membantu mempercepatkan misi bantuan serta memastikan tidak ada mangsa banjir yang tercicir atau berlakunya pertindihan bantuan seperti yang berlaku di beberapa tempat sebelum ini," katanya ketika dihubungi Selangor Kini, di sini, semalam.

Penggal lalu, kerajaan negeri sudah membangunkan sistem ‘Workfare Information System' selaras dengan dasar ‘daripada kebajikan kepada berdikari' (Wellfare to workfare).

Sistem yang dilaksanakan secara ‘web-based' itu memberi bantuan kepada rakyat Selangor dan boleh diakses oleh agensi, jabatan atau Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (DUN) yang diberi kebenaran untuk mengakses maklumat kerajaan negeri seperti sistem Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES).

Rodziah berkata, kerajaan negeri sudah bersemuka dengan pelbagai agensi dalam usaha memastikan semua pihak bersiap sedia dengan peranan masing-masing jika bencana banjir melanda Selangor.

"November lalu, kita sudah memanggil pengarah daripada semua jabatan terbabit termasuk Yang DiPertua dan Datuk Bandar bagi membincangkan persiapan menghadapi banjir.

"Kita akan memberi tumpuan khusus untuk mencegah banjir kerana dijangkakan antara bulan ini hingga Februari akan datang, Selangor akan menghadapai taburan hujan luar biasa dan keberangkalian berlaku banjir itu tinggi," katanya.


Kemaskini pada 0000-00-00 00:00:00 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page