Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Peruntukan pembangunan 2014 lebih besar

SHAH ALAM 20 NOV: Peruntukan perbelanjaan pembangunan Selangor 2014 adalah tertinggi berbanding 2013, kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Antarabangsa, Mohamed Azmin Ali.

Beliau berkata, jumlah itu diperoleh apabila kerajaan negeri dalam belanjawan 2014 turut mengumumkan bakal mengguna wang rizab sebanyak RM430 juta untuk perbelanjaan pembangunan.

azmin ali dun 2"Kali ini, kita lihat ada pengurangan daripada segi pembangunan tetapi pada masa sama kita lihat Belanjawan Selangor 2014 secara menyeluruh apabila kali pertama rizab kerajaan negeri diguna secara telus dan berhemah.

"Sebelum ini, Selangor ketika di bawah Barisan Nasional (BN) juga banyak rizab selepas menyerahkan Kuala Lumpur dan Putrajaya tetapi umum tidak tahu di mana mereka menggunakan rizab itu.

"Ini membabitkan rizab yang bukan sedikit daripada hasil bayaran dibuat kerajaan pusat tetapi kini Menteri Besar secara telus mahu RM430 juta itu digunakan untuk pembangunan sahaja," katanya selepas pembentangan Belanjawan Selangor 2014 di Dewan Negeri, di sini, semalam.

Terdahulu, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengumumkan rancangan penggunaan Rizab Negeri berjumlah RM430 juta itu bagi membiayai pembangunan enam inisiatif.

Enam inisiatif terbabit adalah RM150 juta bagi pembinaan Jambatan Ketiga Klang, RM100 juta (rumah mampu milik), RM50 juta (bangunan sekolah), RM50 juta (usahawan dan pemerkasaan belia), RM50 juta (pembangunan desa) dan RM30 juta (pemberdayaan wanita).

Kerajaan negeri turut membelanjakan RM1.055 bilion bagi tujuan pembangunan atau 46.3 peratus daripada jumlah keseluruhan yang akan dibelanjakan untuk 2014 dan RM1.225 bilion atau 53.7 peratus lagi untuk perbelanjaan mengurus menjadikan jumlah perbelanjaan keseluruhan RM2.28 bilion.


Kemaskini pada 0000-00-00 00:00:00 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page