Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Shah Alam bakal terima pelaburan RM35 bilion

SHAH ALAM , 27 OKT : Pelabur luar negara bakal membuat pelaburan berjumlah RM35 bilion di Shah Alam dalam tempoh lima tahun akan datan dalam pelbagai bidang seterusnya merancakkan ekonomi Selangor.

Abdul Khalid merasmikan Jejambat Cahaya SPK 1

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata unjuran itu berdasarkan maklum balas positif yang diberikan para pelabur ketika sesi lawatan beliau ke Singapura baru-baru ini.

"Shah Alam bakal menjadi bandar yang paling menonjol di Malaysia sebagai bandar yang paling berpotensi untuk dimajukan," kata beliau.

Abdul Khalid merasmikan Jejambat Cahaya SPK 3

Abdul Khalid berkata, justeru bagi memastikan kemajuan ini maka kecekapan pengangkutan awam perlu dipertingkatkan bagi mengurangkan kadar kesesakan lalu lintas.

"Sebarang pembinaan pada masa akan datang perlu menitik beratkan aspek kemudahan pengangkutan awam. Sudah tiba masanya untuk kita menggunakan pengangkutan awam berbanding dengan pengangkutan sendiri.

"Pengangkutan sendiri sudah menjadi tidak efektif memandangkan masa yang telah kita habiskan bagi dalam kesesakan lalu lintas," kata Abdul Khalid.

Beliau berkata demikian semasa majlis perasmian jejantas jejambat Cahaya SPK dan "Flag Off 5km Fun Run" di Kelab Cahaya SPK di sini.

Abdul Khalid berkata, perancangan masa panjang kerajaan negeri adalah membaik pulih jaringan kemudahan pengangkutan awam ke tahap yang lebih baik.

Abdul Khalid merasmikan Jejambat Cahaya SPK 2

"Pada masa ini, jaringan kemudahan pengangkutan awam yang ada adalah kurang dari 7 peratus. Kita akan berusaha untuk memperbaikinya sehingga ia akan mencecah sehingga ke tahap 60 peratus dalam masa 10 tahun akan datang," kata beliau.

Sebelum itu, Abdul Khalid merasmikan Jejambat Cahaya SPK sepanjang 536 meter yang menelan belanja sebanyak RM12 juta siap pada awal 2013 bagi mengurangkan kesesakan trafik di kawasan itu dan memberikan kemudahan kira-kira 20,000 penduduk.

Turut hadir dalam majlis itu Datuk Bandar Shah Alam, Datuk Jaafar Mohd Atan dan Pengarah Eksekutif Group Cahaya SPK,Saiful Aznir Shahabudin.


Kemaskini pada 0000-00-00 00:00:00 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page