Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Projek tebatan baru atasi banjir

SHAH ALAM 9 SEPT : Projek tebatan banjir akan dilaksanakan Kerajaan Negeri bagi mengatasi kejadian banjir kilat yang berlaku di beberapa kawasan di sekitar Shah Alam dan Klang baru-baru ini.

Exco Belia, Sukan, Infrastruktur dan Kemudahan Awam, Dr Ahmad Yunus Hairi berkata, projek ini akan dilaksanakan segera di kawasan yang telah dikenal pasti iaitu di Sungai Rasah dan sekitarnya.

tebatan banjir 02"Antara cadangan Jabatan Pengairan dan Saliran Selangor (JPS) ialah supaya ditinggikan tebing di sekitar kawasan terbabit bagi menghalang air daripada melimpah keluar ke jalan dan tol berdekatan," kata Yunus dalam satu kenyataan media.

Beliau berkata, aliran longkang dan perparitan yang sempit sebelum bercantum telah menyebabkan cerutan (bottleneck) mengakibatkan air melimpah ke dalam sungai.

"Kerajaan Negeri turut mengenal pasti beberapa tempat yang sering mengalami banjir kilat kerana masalah perparitan yang tidak terurus dengan baik, tersumbat dan sebagainya seperti di Kampung Padang Jawa untuk dinaik taraf kepada lebih baik lagi," katanya.

Kerajaan Negeri juga akan melakukan tindakan segera di kawasan persimpangan Jalan Batu Tiga Lama dan Jalan Sungai Rasah dengan membesarkan longkang dan perparitan kerana kerap berlaku banjir lumpur.

tebatan banjir 03Beliau menambah pihaknya dan sekumpulan pegawai dari JPS turut melakukan tinjauan ke kawasan tersebut sehari sebelum banjir berlaku.

"Kerajaan Negeri akan melakukan pemantauan di kawasan-kawasan yang turut diklasifikasikan sebagai kawasan berpotensi untuk mengalami banjir kilat supaya dapat dilakukan pencegahan awal sebelum berlaku malapetaka yang lebih besar.

Yunus tidak menolak kemungkinan taburan hujan yang agak luarbiasa yang menyebabkan berlakunya banjir kilat.
"Kerjasama daripada penduduk setempat dan seluruh rakyat Selangor diperlukan supaya tidak menjadikan longkang dan perparitan sebagai tempat pembuangan sampah segera sehingga menyebabkannya ‘tersekat dan sebu'," katanya.


Kemaskini pada 0000-00-00 00:00:00 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page