Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Selangor Perlu Larang Minuman Keras di Tempat Awam

SHAH ALAM, 3 JUL : Sebuah enakmen melarang meminum minuman keras secara terbuka di tempat awam seperti taman permainan perlu dikuatkuasa Kerajaan Selangor bagi menjaga keharmonian penduduk dan mencegah gejala sosial.

Ini kerana menurut Adun Sri Andalas, Dr Xavier Jayakumar, beliau menerima banyak aduan daripada penduduk yang merasa terganggu oleh aktiviti minuman keras oleh pihak tidak bertanggungjawab di sekitar kawasan awam.

Menurutnya, enakmen itu telah digunapakai di beberapa negara luar seperti Canada, Australia, Finland, Hungary, Norway, Poland, Sepanyol dan Amerika Syarikat.

"Enakmen melarang minuman keras di tempat awam ini perlu diluluskan dalam masa terdekat untuk memberi kuasa kepada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan anggota polis bagi melaksanakannya.

"Saya menerima banyak aduan daripada orang ramai mengenai orang yang minum di taman permainan hingga larut malam dan meninggalkan botol kosong berselerakan di tempat tersebut.

"Keadaan ini menyebabkan kacau ganggu kepada keharmonian penduduk setempat apabila mereka terdedah kepada bunyi bising dari kumpulan tersebut dari larut malam hingga awal pagi," katanya ketika membahaskan titah Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Selangor, di sini semalam.

Katanya, penguatkuasaan terhadap permohonan permit juga perlu diambil kira sekiranya terdapat permintaan daripada orang ramai untuk membawa minuman keras di tempat awam sewaktu majlis keraian.

Beliau turut meminta Kerajaan Negeri supaya menghalang penjualan minuman keras berharga murah yang boleh didapati dengan mudah di kedai runcit atau pasaraya seluruh negeri.

Ini kerana tegasnya, minuman keras dengan harga murah mempunyai kandungan alkohol yang tinggi dan berisiko untuk menjejaskan kesihatan dan membawa kepada masalah sosial.

Dalam pada itu, Dr Xavier turut mencadangkan supaya kilang-kilang yang menghasilkan minuman keras murah ini dihadkan operasi mereka kepada tiga tahun sahaja.


Kemaskini pada 0000-00-00 00:00:00 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page