Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Pejabat Daerah Klang, MPK Berjaya Tingkat Pendapatan Kerajaan Negeri Kepada Lebih RM300 Juta

MB buku MP Klang 01

SHAH ALAM, 17 JUN: Pejabat Tanah dan Daerah Klang dan Majlis Perbandaran Klang (MPK) telah berjaya meningkatkan kutipan dari hasil cukai kepada lebih RM 300 juta.

 

Kejayaan itu mendapat pujian daripada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang berkata ia hasil usaha kakitangan dua agensi tersebut yang berjaya melaksanakan tanggungjawab dengan berkesan.

 

Abdul Khalid juga berkata jumlah RM 300 juta itu adalah lebih daripada pungutan cukai Kerajaan Negeri Sembilan, yang mana populasinya adalah sama dengan populasi di bawah kawasan MPK.

 

"Pejabat Daerah Klang telah menunjukkan kemajuan pengurusan hartanah di Klang terutama dari segi kutipan hasil, kutipan hasil tertunggak dan kutipan premium tanah.

 

"Pendapatan ini menunjukkan Pejabat Daerah dan Tanah Klang sendiri mendapat sekitar RM 120 hingga RM 130 juta untuk menambahkan pendapatan," kata Abdul Khalid.

 

"Jika dicantumkan pendapatan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) Klang sebagai satu agensi dimana jumlah penduduknya sama besar dengan Negeri Sembilan.

 

"Dan pendapatan dari Pejabat Daerah dan Tanah Klang, didapati melebihi dari Negeri Sembilan, bermakna lebih dari RM 300 juta."

 

Abdul Khalid berkata demikian dalam di dalam sidang media dalam Majlis Perhimpunan Bulanan Jabatan-jabatan Kerajaan Negeri Selangor di Dewan Jubli Perak di sini hari ini.

Sebelum itu ketika menyampaikan ucapan dihadapan kira-kira hampir seribu kakitangan awam, Abdul Khalid menuntut agar mereka mengikis gaya pemikiran lama yang cukup sekadar dengan meminta maaf selepas melakukan kesilapan.

Abdul Khalid berkata meraka harus gantikan budaya itu dengan budaya meminimakan kesilapan.

Selain itu Abdul Khalid turut menyeru kakitangan awam Selangor agar menanamkan budaya ‘Bersih, Telus, Berkeupayaan dan Amanah' ketika memberi perkhidmatan untuk rakyat Selangor.


Kemaskini pada 0000-00-00 00:00:00 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page