Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

MPK Minta Orang Awam Prihatin Berkenaan Parkir OKU

MPK tunda kereta

KLANG 6 JUN : Majlis Perbandaran Klang (MPK) meminta orang awam agar prihatin berkenaan ruang parkir kenderaan yang dikhaskan untuk Orang Kelainan Upaya(OKU).

Pemangku Yang Dipertua MPK, Ehsan Mukri berkata, sistem tunda dipraktikkan sejak dua tahun lalu bertujuan mendidik orang awam supaya meletakkan kenderaan di tempat letak kereta yang disediakan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) berkenaan.

"Orang awam tidak meletak kereta cara betul. Tujuan sistem tunda kereta ini untuk mendidik orang awam.

"Dari segi statistik pada tahun ini sahaja kita telah bertindak ke atas kesalahan di 11 petak letak kereta OKU dan jumlah orang awam yang menghalang lalulintas sebanyak 776," katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Dalam operasi hari ini, MPK telah menunda sebuah kenderaan yang diletak di tempat letak kereta OKU di Bandar Baru Klang.

Bagi kesalahan tersebut, MPK mengenakan denda sebanyak RM300.

Selain itu, Ehsan memaklumkan pihaknya telah membina parkir kereta bertingkat bagi mengatasi masalah ini. Namun ruang parkir ini tidak mendapat sambutan daripada orang ramai.

"Isunya orang awam tidak mahu menggunakan tempat letak kereta ini. Kita dimaklumkan ada isu keselamatan, pemaju dipanggil dan mereka sudah menyediakan pihak keselamatan.

"Tempat letak kereta bertingkat ini bukan sahaja di Klang kurang berjaya tetapi juga di PBT lain. Tugas kita nak mendidik supaya sistem itu terlaksana," katanya lagi.

Beliau menjelaskan MPK akan terus berusaha menambah bilangan tempat letak kereta di Klang termasuk bekerjasama dengan pemaju bagi tujuan itu.

Selain Bandar Baru Klang, beberapa kawasan seperti Klang Selatan dan Jalan Tengku Kelana turut terlibat.


Kemaskini pada 0000-00-00 00:00:00 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page