Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Kerajaan Negeri Sumbang RM 20,000 Kepada Keluarga Polis Yang Terkorban Di Sabah

SHAH ALAM 8 MAC : Kerajaan Negeri mempelawa warga emas yang masih belum mendaftar untuk Skim Mesra Usia Emas (SMUE) supaya menyertainya bagi mengelakkan salah faham yang cuba dimanipulasikan oleh pihak tertentu.

 

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Kerajaan Negeri akan menulis surat kepada warga emas yang bercadang untuk menyaman Kerajaan Negeri kerana didakwa tidak menunaikan janji memberikan caruman takaful sebanyak RM 2,500 setiap seorang.

“Saya bercadang untuk menulis surat kepada mereka untuk memberikan borang untuk menyertai SMUE kita. Jika mereka dah menyertainya, tiada masalah,” ujarnya sewaktu ditanya pemberita di Masjid Negeri, Shah Alam hari ini.

 

Abdul Khalid berkata demikian susulan 1,001 warga emas yang memfailkan saman menuntut caruman takaful RM 2.5 juta.

Mereka berkata, Kerajaan Negeri ia merupakan janji yang tidak ditunaikan di dalam manifesto Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU-12) lima tahun dahulu.

 

Sebelum ini, Abdul Khalid menegaskan Kerajaan Negeri telah melakukan lebih daripada apa yang dijanjikan daripada manifestonya untuk golongan warga emas.

Katanya, Kerajaan Negeri menyediakan SMUE iaitu skim khairat kematian yang menyediakan RM 2,500 kepada ahli keluarga warga emas apabila mereka meninggal dunia.

 

Malah, Kerajaan Negeri juga memberikan baucer membeli-belah RM 100 melalui program ‘Jom Shopping’ khusus untuk warga emas.

Abdul Khalid berkata demikian selepas majlis perjumpaan bersama Yang Dipertua PIBG, Badan Pendidikan Pendidikan Agama Islam Sekolah Rendah Agama (SRA) dan Kursus Asas Fardu Ain (Kafa) di masjid negeri.

 

Majlis itu dianjurkan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

Abdul Khalid di dalam ucapannya menyatakan Kerajaan Negeri sentiasa memberikan perhatian yang serius terhadap kebajikan institusi pendidikan agama di negeri dari peringkat pra persekolah sehingga ke peringkat tertinggi.

 

Menurutnya, Kerajaan Negeri memperuntukkan satu pertiga daripada Belanjawan Negeri 2012 bagi tujuan pendidikan di negeri ini khususnya sekolah-sekolah di bawah Kerajaan Negeri.

Kerajaan Negeri menyumbangkan RM 6 juta setahun kepada sekolah agama rakyat di seluruh negeri.


Kemaskini pada 0000-00-00 00:00:00 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page