Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Lapor jalan rosak di hujung jari dengan apps Waze

AMPANG, 22 APR: Aduan kerosakkan jalan raya Selangor bakal menjadi lebih mudah apabila Kerajaan Negeri dan syarikat pengendali aplikasi Waze bersetuju menjalin kerjasama meningkatkan keselesaan pengguna jalan raya.

Menteri Besar Selangor, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali, berkata pelaksanaan sistem itu selaras dengan gagasan Smart Selangor yang menerapkan kaedah ‘smart solution’ dalam pelbagai tujuan terutama melibatkan kepentingan rakyat.

Azmin-Rakyat

“Masalah harian rakyat seperti jalan berlubang boleh diselesaikan secara pintar menggunakan aplikasi seperti Waze.

“Menerusinya, pengguna jalan raya yang terjumpa lubang akan tandakan dalam aplikasi Waze. Kemudian ia akan dikesan pada papan pemuka PBT dan dalam kurang daripada 72 jam PBT dapat mengesan kedudukan tepat menggunakan kordinat bagi memastikan aduan rakyat ini dapat ditangani secara pintar dan pantas,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) 2015 di Hotel De Palma di sini, malam tadi.

Mohamed Azmin berkata, sebagai permulaan sistem tersebut akan dilaksanakan di enam pihak berkuasa tempatan (PBT) iaitu di Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Majlis Perbandaran Kajang (MPKj), Majlis Perbandaran Klang (MPK) dan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ).

Waze merupakan aplikasi popular bagi kebanyakkan pengguna jalan raya sebagai panduan arah menuju destinasi dikehendaki.

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor


Kemaskini pada 2016-04-25 15:14:47 daripada Administrator

  •  
  • Print