Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Sejarah dan keindahan Kuala Kubu Bharu jadi tarikan

SHAH ALAM 25 JAN :Keunikan Kuala Kubu Bharu sebagai bandar bersejarah dan memiliki keindahan semula jadi menjadikan ia sebagai kawasan tumpuan pelancong domestik dan luar di Selangor.

Adun Kuala Kubu Bharu, Lee Kee Hiong, berkata pembangunan bandar terbabit dengan pengekalan keadaan asal memberikan kelebihan dan kelainan menjadikan ia sebagai pilihan kepada pengunjung berbanding bandar atau tempat lain di negara ini.

Sungai Chiling

“Kuala Kubu Bharu menjadi tumpuan kerana mempunyai banyak tempat menarik seperti Bukit Fraser, Bukit Kutu, Air Terjun Sungai Chiling dan Air Terjun Lata Medang.

“Air terjun Sungai Chiling sendiri diakui sebagai kawasan perkelahan air terjun tercantik di Selangor,” katanya kepada SelangorKini di sini, hari ini.

Beliau berkata, selain itu ia juga kekal dipenuhi bangunan lama dan bersejarah hasil peninggalan zaman British seperti pejabat pos, balai polis, menara jam dan sebagainya.

“Kuala Kubu Bharu juga adalah bandar pertama dirancang pihak perancang bandar di Malaysia pada 1930.

“Orang ramai juga boleh melawat Galeri Sejarah Kuala Kubu Bharu untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai sejarah bandar ini,” katanya.

galerikkb 4

Bagi menarik perhatian umum, Kee Hiong menggerakkan pelbagai program seperti kebudayaan dan kesenian yang dijalankan dua bulan sekali dengan terbaharu, Program Seni dan Masyarakat 2 bersama Prof Dr Sti Zainon Ismail pada 25 dan 26 Disember tahun lalu.

Berdasarkan sejarah, pembinaan bandar itu dirancang arkitek New Zealand, Charles Compton Reade dengan menjadikan ia sebagai bandar dalam taman dengan idea reka bentuk menarik.

Ia berikutan tragedi banjir besar yang menenggelamkan bandar asal, Kuala Kubu.

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor


Kemaskini pada 2016-01-27 08:35:52 daripada Administrator

  •  
  • Print