Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

452,000 sudah guna bas percuma Smart Selangor

AMPANG, 5 JAN: Lebih 452,000 pengguna menggunakan perkhidmatan bas percuma Smart Selangor sejak diperkenalkan Julai 2015.

Exco Pelaburan, Perindustrian IKS, Perdagangan dan Pengangkutan, Datuk Teng Chang Khim berkata statistik itu bermula Julai hingga November 2015.

“Dari statistik yang kita terima, jumlah ini menunjukkan peningkatan setiap bulan sejak dilancarkan. Pada Julai sebanyak 26,709 pengguna dan meningkat kepada 57,246 pengguna pada November,” katanya di Majlis Pelancaran Bas Smart Selangor, di Ukay Perdana 2, di sini.

basMPAJ 1

Chang Khim berkata Kerajaan Negeri turut merancang untuk menambah satu laluan baru di setiap pihak berkuasa tempatan (PBT) yang menyediakan perkhidmatan itu.

“Kerajaan Negeri bukan sahaja membekalkan laluan bas tapi juga rangkaian bas secara menyeluruh di LRT, MRT dan BRT,” katanya.

Tahun ini, penduduk sekitar Ampang dan Kajang bakal menikmati perkhidmatan bas percuma susulan penambahan lapan lagi ‘Bas Smart Selangor’ bermula esok.

Sebelum ini, perkhidmatan bas percuma oleh Kerajaan Negeri dilancarkan pada 1 Julai lalu membabitkan 11 buah bas yang beroperasi di tiga kawasan pentadbiran Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) dan Majlis Perbandaran Klang (MPK).

Chang Khim berkata, Kerajaan Negeri komited untuk menyediakan perkhidmatan bas secara percuma bagi meningkatkan keselesaan dan kepentingan rakyat selaras dengan pembangunan pesat dan peningkatan penduduk di Selangor.

Beliau berkata, ia juga satu bentuk usaha sama antara Kerajaan Negeri dengan pihak berkuasa tempatan (PBT) dan syarikat bas terpilih iaitu Rapid Bus Sdn Bhd.

Semua Bas Smart Selangor mempunyai ciri yang lengkap dengan kemudahan tempat duduk keutamaan, berkapasiti 60 orang penumpang, kemudahan Wifi dan mesra orang kelainan upaya (OKU).

Inisiatif perkhidmatan bas percuma itu bakal diperluaskan ke kawasan luar bandar seperti pentadbiran Majlis Perbandaran Sepang (MPSj), Majlis Perbandaran Selayang (MPS), Majlis Daerah Kuala Langat (MDKL), Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS), Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS) dan Majlis Daerah Sabak Bernam (MDSB) secara berperingkat mulai 2016.

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor


Kemaskini pada 2016-01-11 09:09:14 daripada Administrator

  •  
  • Print