Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Lindungi anak daripada ancaman siber

SHAH ALAM, 29 NOV : Kanak-kanak perlu dilindungi daripada ancaman dunia siber dan media meluas tanpa sempadan, kata Exco Kebajikan, Kesihatan, Hal Ehwal Wanita dan Keluarga, Dr Daroyah Alwi.

Beliau berkata, kadar penembusan jalur lebar dan akses internet meluas mendorong gejala tidak sihat seperti pembulian siber, gangguan seksual dan pornografi.

HARI KANAK-KANAK 1

“Sesungguhnya ibu bapa atau penjaga mempunyai tanggungjawab memastikan keselamatan kanak-kanak sentiasa terpelihara tidak kira di rumah atau di tempat awam,” katanya.

Beliau berkata demikian sempena Majlis Sambutan Hari Kanak-kanak Sedunia Peringkat Selangor 2015 di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC), semalam.

Seramai 800 kanak-kanak dari seluruh negeri hadir bagi memeriahkan sambutan bertemakan ‘Kid Safety: Aware And Alert’ itu.

Daroyah berkata, kanak-kanak adalah amanah yang perlu dipelihara sempurna penuh kasih sayang.

Katanya, ibu bapa tidak seharusnya mengabaikan tanggungjawab mendidik dan memberi perhatian serius khususnya dalam soal keselamatan, perlindungan dan masa hadapan kanak-kanak.

HARI KANAK-KANAK

“Pemilihan tema sambutan tahun ini berkaitan dengan keselamatan akan dapat memberi kesedaran kepada kita semua berkenaan peranan memelihara hak dan keperluan kanak-kanak,” katanya.

Terdahulu, Daroyah menyempurnakan Majlis Penyertaan Terbesar Kanak-kanak di Taska dalam latihan kebakaran dan pertolongan cemas di Taska Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri.

Program julung kali itu membabitkan 52 buah taska berdaftar di Selangor dengan kerjasama pelbagai pihak dan mendapat pengiktirafan Malaysia’s Book of Record (MBR).

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor


Kemaskini pada 2015-11-30 12:09:53 daripada Administrator

  •  
  • Print