Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Mosquito Magnet - inisiatif baru perangi denggi

PETALING JAYA, 15 OKT: Adun Bukit Gasing, R Rajiv mengambil inisiatif dengan memasang’ Mosquito Magnet’ atau perangkap nyamuk di Taman Jaya dan Gasing Indah dalam usaha mengurangkan populasi nyamuk.

Rajiv berkata, langkah terbabit membantu mengurangkan penularan nyamuk aedes yang mengakibatkan demam denggi apabila kes itu semakin meningkat sabahn tahun.

yb rajiv a
 

“Ini projek perintis di DUN saya. Kita perlu cuba cara baru kerana langkah sebelum ini kurang mencapai matlamat.

“Jadi, saya menambah usaha supaya kita boleh lihat keberkesanannya. Jika selepas ini masih kurang berkesan, maka kita cuba cara lain pula,” katanya.

Rajiv berkat, kos alatan itu adalah RM4,800 seunit dan dua taman rekreasi terbabit dipilih ekoran kedatangan pengunjung yang ramai.

“Kita menerima rungutan daripada pengunjung bahawa nyamuk banyak di sini. Namun, ia akan diletakkan secara bergilir di seluruh taman atau kawasan lain,” katanya.

Beliau berkata, setakat ini DUN terbabit masih bebas daripada sebarang kawasan ‘hotspot’ penularan denggi, namun pernagkap itu sebagai langkah berjaga-jaga pada masa akan datang.

“Kesan daripada alat ini boleh pergi sejauh satu ekar kecuali jika ada halangan bangunan atau sebagainya,” katanya.

Magnetig Mosquito oleh YB Rajiv di Taman Jaya PJ (2)
 

Rajiv turut menyarankan inisiatif memasang peralatan itu dilaksanakan Kerajaan Negeri.

“Sebagai permulaan mungkin Kerajaan Negeri boleh memasang 100 unit di setiap Pihak Berkuasa Tempatan (PBT). Teknologi ini digunakan di Amerika Syarikat dan terbukti berkesan di beberapa negara lain.

“Gas dalam tong itu akan bertukar menjadi karbon dioksida untuk menarik nyamuk ke perangkapnya. Nyamuk akan terperangkap dalam jaring dan mati sekitar 24 jam, bahkan peralatan sama juga digunakan di Pulau Pinang dan Sarawak.

Sumber : Selangorkini


Kemaskini pada 2016-10-12 17:02:26 daripada Administrator

  •  
  • Print