Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Lebih 60 persatuan agama Buddha dan tokong terima sumbangan RM840,700

SHAH ALAM, 28 OGOS: Lebih 60 persatuan agama Buddha serta tokong menerima peruntukan berjumlah RM840,700 hari ini.

Exco Kanan, Datuk Teng Chang Khim berkata, jumlah itu merupakan sebagian daripada RM3.6 juta yang diperuntukkan untuk kumpulan berkenaan.

Katanya, baki peruntukan akan diserahkan kepada persatuan lain menjelang penghujung tahun ini.

YB Datuk Teng serahkan sumbangan Tokong (3)“Kita juga menyerahkan sumbangan kepada rumah ibadat bukan Islam lain seperti kuil dan gereja dengan peruntukan keseluruhan berjumlah RM6 juta.

“Diharap inisiatif ini dapat membantu rumah ibadat ini untuk kos penyelenggaraan untuk kesejahteraan penganut mereka,” katanya kepada Selangor Kini.

Terdahulu, beliau menyampaikan sumbangan kepada wakil-wakil persatuan agama Buddha dan tokong di Bangunan SUK di sini pagi ini.

Sejak 2008, peruntukan rumah ibadat bukan Islam berjumlah RM3 juta setahun sebelum dinaikkan kepada RM6 juta sejak tahun lepas.

Mengulas lanjut, Chang Khim berkata, Kerajaan Negeri sentiasa prihatin dengan setiap kumpulan dan lapisan masyarakat serta bersedia bertindak mengikut keperluan dan kepentingan.

“Kita merasakan RM3 juta terlalu sedikit untuk tiga kumpulan rumah ibadat bukan Islam, maka kita naikkan sehingga RM6 juta,” katanya.

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor


Kemaskini pada 2015-09-03 14:56:37 daripada Administrator

  •  
  • Print