Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Selangor catat 825 kes dera kanak-kanak hingga Jun lalu

SHAH ALAM, 21 OGOS: Seramai 825 kanak-kanak di Selangor didera bagi tempoh Januari hingga Jun lalu seterusnya menyebabkan kebimbangan serius.

Exco Kesihatan, Kebajikan, Hal Ehwal Wanita dan Keluarga, Dr Daroyah Alwi, berkata daerah Petaling mencatatkan jumlah tertinggi apabila 154 kanak-kanak membabitkan 79 perempuan dan 75 lelaki didera daripada jumlah keseluruhan itu.

pc dr daroyah 2Katanya, jumlah kanak-kanak yang didera di negeri itu sejak 2012 menunjukkan peningkatan dan ia adalah satu angka yang membimbangkan jika tidak dipandang serius.

Beliau berkata, pelbagai aktiviti dan program kesedaran dengan kerjasama agensi berkenaan seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sudah dilaksanakan dan ia akan diteruskan untuk mendidik masyarakat berkenaan masalah penderaan yang semakin meningkat setiap tahun.

“Kanak-kanak yang berdepan dengan penderaan ini akan ditempatkan di rumah perlindungan yang dikawal selia JKM.

“Mengikut Dasar Perlindungan Kanak-Kanak, mereka mempunyai hak untuk mendapat perlindungan dan dijaga daripada segi kebajikan dan JKM adalah agensi yang bertanggungjawab untuk menangani masalah penderaan,” katanya ketika sesi soal jawab dalam Sidang Dewan Negeri Selangor (DNS), di sini, semalam.

Jenayah-Dera-Kanak-KanakDr Daroyah berkata, kanak-kanak yang diletakkan di bawah enam pusat perlindungan akan diberikan didikan spiritual, emosi dan pendidikan.

Mengikut rekod, pada 2012 jumlah kanak-kanak yang didera membabitkan 1,113 kes dan ia meningkat setiap tahun iaitu 1,142 kes (2013); 1,255 kes (2014) dan antara Januari hingga Jun lalu membabitkan 825 kes.

Beliau berkata, antara faktor yang dikesan menjadi punca kepada penderaan antaranya masalah kewangan, perbalahan keluarga, masalah di tempat kerja, jenis kediaman dan sikap masyarakat.

“Program motivasi dan bengkel juga turut diadakan kepada ibu bapa bagi memastikan kes penderaan kanak-kanak di negeri ini dapat dikurangkan.

“Penderaan fizikal paling banyak dilaporkan berlaku di negeri ini. Kita harap dengan program dan aktiviti kesedaran yang diadakan dapat mengurangkan jumlah kes,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan yang dikemukakan Adun Taman Medan, Haniza Mohamed Talha (PAS) yang ingin mengetahi punca dan jenis penderaan yang berlaku terhadap kanak-kanak.

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor 


Kemaskini pada 2015-08-24 08:41:36 daripada Administrator

  •  
  • Print