Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Teknologi hijau urus sisa pepejal

SHAH ALAM, 5 OGOS: Teknologi hijau berdasarkan micro-aerobic dalam kajian untuk dilaksanakan sebagai inisiatif pengurusan sisa pepejal di Selangor.

Exco Kerajaan Tempatan, Pemutihan Kilang Haram dan Pembangunan Kampung Baru, Ean Yong Hian Wah berkata, kajian itu meliputi aspek kos, kesan jangka pendek dan panjang dan sebagainya sebelum projek perintis dimulakan.

sisa pepejal1Katanya, Kerajaan Selangor juga melihat kebolehan sistem pelupusan sampah organik atau domestik itu dapat menghasilkan baja berkualiti tinggi.

“Kerajaan Selangor sentiasa mengalu-alukan teknologi hijau yang efektif, inovatif serta efisien bagi menggantikan tapak ‘land fills’ yang tamat tempoh satu hari nanti.

“Kita juga mahu memastikan sistem pengurusan sampah adalah lebih bersifat mesra alam dan menjamin kesejahteraan atmosfera,” katanya kepada Selangor Kini.

Baru-baru ini, Ean Yong dan delegasi Selangor mengadakan lawatan kerja ke Bangkok bagi melihat sendiri teknologi micro-aerobic itu.

Lawatan berkenaan merupakan antara usaha berterusan Kerajaan Selangor meneroka teknologi terkini dalam memastikan pengurusan sisa pepejal berjalan dengan lancar dan baik.

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor 


Kemaskini pada 2015-08-12 14:52:57 daripada Administrator

  •  
  • Print