Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

LZS salur bantuan pendidikan asnaf hingga RM30,000

SHAH ALAM, 16 JUL: Lembaga Zakat Selangor (LZS) terus memyalurkan bantuan kepada golongan asnaf yang sedang dalam usaha menjana pendapatan sendiri sehingga mampu berdikari sepenuhnya.

Ketua Pegawai Eksekutif LZS, Hussin Mohd Ali, berkata bantuan itu termasuk sewa rumah, kewangan minimum RM250 dan pendidikan yang boleh menjangkau sehingga RM2,000 sebulan.

LZS_4853“Kita mahu lengkapkan eksekutif zakat supaya dapat menyelami asnaf yang mempunyai pelbagai masalah. Contohnya, mereka tidak tahu ada bantuan untuk anak yang bersekolah.

“Pendekatan LZS sekarang adalah lebih menyelesaikan masalah berbanding memenuhi kehendak mereka sepenuhnya,” katanya kepada Selangor Kini.

Menyentuh bantuan pendidikan bagi pengajian tinggi khususnya, Hussin berkata, pelajar asnaf akan dibantu secara keseluruhan sebaik sahaja mereka menerima tawaran pengajian.

Katanya, bantuan pendidikan itu antara RM20,000 hingga RM30,000 bagi mereka yang akan melanjutkan pengajian di dalam dan luar negara.

“Untuk pendidikan pengajian tinggi, duit buku kita bayar, manakala yuran pengajian termasuk duit poket akan dibiaya tanpa perlu bayaran balik.

“Melalui bantuan ini, ada anak asnaf yang berjaya keluar dari kemiskinan dengan bantuan zakat,” katanya.

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor 


Kemaskini pada 2015-07-27 08:08:46 daripada Administrator

  •  
  • Print