DASAR PRIVASI & KESELAMATAN || BANTUAN|| 
Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
jata jata2 PORTAL RASMI
PEJABAT DAERAH / TANAH HULU SELANGOR
BERDISIPLIN, AKAUNTABILITI, INTEGRITI, KERJA BERPASUKAN

Penduduk Resah Sungai Tercemar

  • Penduduk resah sungai tercemarKeadaan air sungai yang didakwa keruh disebabkan oleh kerja pembangunan yang dilaksanakan sebelum ini.
< 1 / 2 >

KERLING - Kerja-kerja pembangunan di tapak pembinaan reban ayam yang mendapat bantahan penduduk setempat sebelum ini didakwa telah menyebabkan berlakunya pencemaran air di Sungai Kempas.

Adun Kuala Kubu Bharu, Lee Kee Hiong berkata, disebabkan kerja-kerja penebangan pokok di tapak berkenaan sebelum ini, lumpur dari tapak tersebut masuk ke dalam sungai khususnya pada waktu hujan menyebabkan air menjadi keruh.

Menurut beliau, penduduk turut meluahkan kebimbangan akan berlakunya banjir di kawasan terlibat.

“Lumpur yang masuk ke dalam sungai dibimbangi semakin menebal dan boleh menyebabkan banjir,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Menurut Kee Hiong, aliran Sungai Kempas bersambung dengan Sungai Kerling serta Sungai Selangor malah ia juga berdekatan dengan Loji Air Batang Berjuntai.

Kata beliau, keadaan ini boleh menyebabkan air di sungai-sungai terlibat tercemar dan memberi kesan kepada penduduk.

Sebelum ini, Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) telah mengeluarkan arahan kepada pemaju projek terlibat untuk menghentikan kerja-kerja di tapak terbabit buat sementara waktu sehingga menerima maklum balas daripada kerajaan negeri.

Sementara itu, menurut Ketua Kampung Jawa Kerling, Mahmud Marzuki, pihaknya akan menulis surat kepada Lembaga Urus Air Selangor (Luas) bagi memaklumkan mengenai pencemaran sungai berkenaan disebabkan oleh kerja-kerja penebangan pokok dan meratakan bukit.

Menurut Mahmud, keadaan pencemaran itu berlaku sejak operasi pembangunan dijalankan kira-kira tiga bulan lalu sebelum arahan henti kerja dikeluarkan oleh MDHS.

Tambahnya, surat berkenaan turut dihantar kepada Menteri Besar Selangor serta jabatan-jabatan terlibat pada Isnin depan melalui pejabat Adun Kuala Kubu Bharu.


Kemaskini pada 2015-05-11 13:57:25 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page